CoCycle Community

Ben jij ondernemer in de bouw en wil je jouw bedrijf duurzamer maken? Wil je aansluiting vinden bij vooruitstrevende bedrijven die al circulair, fossielvrij en inclusief te werk gaan? Meer waarde uit je materialen en producten halen terwijl je productiekosten omlaaggaan en je de materialen en producten nogmaals bijna als nieuw kunt verkopen?

De CoCycle Community helpt je daarbij. Dit exclusieve netwerk van gelijkgestemden uit de bouwsector, heeft als pijlers circulair, inclusief en fossielvrij bouwen. Een unieke kans om nieuwe samenwerkingen aan te gaan en middels borrels, workshops en masterclasses nieuwe mogelijkheden te verkennen!

Onze CoCycle-community van bedrijfs- en privé-leden werkt samen aan de verschuiving van een systeem gebaseerd op eindeloos nemen – van de aarde en van elkaar – naar een cultuur gebaseerd op verzorgende activiteiten. Het principe is dat wat we nemen, we er ook voor zorgen en het teruggeven.

Een systeem waarin iedereen wordt gewaardeerd en we mensen of de natuurlijke wereld niet als een wegwerpartikel behandelen.

[dankzij Naomi Klein, NO is niet genoeg, pagina 241]

  • Circulair bouwen

Binnen de bouw valt met circulair ondernemen een hele grote slag te slaan. Door de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren kunnen producenten een hoger behoud van kwaliteit bieden en onderdelen die goed vervang- of herbruikbaar zijn. Niet alleen verlaagt dit de druk op de productieketen, ook wordt klantenbinding significant versterkt!

  • Inclusief bouwen

Door gebruik en belegging van een gebouw los te koppelen en elk eigen ruimte te bieden ontstaat gebouwwaarde. Elke functie en eigendomskeuze heeft daarin andere eigenschappen en daarmee andere oplossingen. Gebruik kent veel meer veranderingen in een kortere periode dan beleggingen. Ook als gebruik en belegging bij dezelfde persoon of organisatie liggen – zoals bij eigen woningbezit – is fysieke ontkoppeling van belang om soms tientallen jaren later makkelijk te kunnen verbouwen. Duurzaam vooruitzien met gelijkwaardige aanvangskosten is daarin het doel.

  • Fossielvrij bouwen

Fossielvrij, of meer specifiek aardgasvrij bouwen, is niet alleen beter voor het milieu, ook voor de bouw zelf is dit een duurzamere optie. Fossiele brandstoffen zijn eindig en hoe eerder alternatieven en alternatieve werkwijzen geëxploiteerd worden, hoe beter de sector voorbereid is op de toekomst. Ook bij bouwproducten zijn er grote onderlinge verschillen in klimaatinvloed, waardoor zij steeds meer onderdeel worden van duurzame keuzen. Onafhankelijkheid van aardgas is niet alleen een pre bij aanbestedingen, ook met het oog op de toekomst biedt het meer zekerheid en stabiliteit, oftewel een sterkere onderneming.

Uiteindelijk gaat het niet om bouwen, maar om gebouwen en onze gehele bebouwing gedurende lange tijd bezien!

Hoe nu verder?

Lijkt dat je wel wat? Deze pijlers en nog veel meer leer je kennen en implementeren binnen de CoCycle Community. De CoCycle Community is meer dan alleen een netwerk. Van de eerste kennismaking met begrippen als refurbishment en remanufacturing, tot een analyse van je onderneming en alle mogelijkheden, tot begeleiding bij de daadwerkelijke transitie naar het circulaire ondernemen – alles komt aan bod.

Naast toegang (met fikse korting!) tot alle workshops en masterclasses worden er ook events georganiseerd die alleen voor community-leden toegankelijk zijn. Deze bieden een kans bij uitstek om contacten te leggen met potentiële samenwerkingspartners, te sparren over nieuwe businesscases en ideeën op te doen over mogelijke vernieuwingen binnen de eigen organisatie. Dat kan leiden tot samen projecten realiseren en langdurige partnerschappen.

Stichting BRIQS werkt daarin samen met kennisinstellingen en koplopers. De CoCycle Community biedt structurele ondersteuning in het toewerken naar een circulaire, inclusieve en fossielvrije bouwsector, met de leden als koplopers. Immers, alleen ga je misschien sneller, samen kom je verder!